Επαναφορά δεδομένων από τους Ειδικούς
Η επαναφορά δεδομένων είναι η διαδικασία αποκατάστασης δεδομένων που έχει χαθεί, έχει διαγραφεί κατά λάθος, έχει καταστραφεί ή έχει καταστεί απρόσιτη.
Στην επιχειρησιακή πληροφορική, η αποκατάσταση στοιχείων αναφέρεται συνήθως στην αποκατάσταση δεδομένων σε ένα desktop, laptop, server ή εξωτερικό σύστημα αποθήκευσης από ένα αντίγραφο ασφαλείας.
Αιτίες απώλειας δεδομένων
Οι περισσότερες απώλειες δεδομένων οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και όχι σε κακόβουλες επιθέσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκαν το 2016. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο λάθος αντιστοιχούσε σχεδόν στα δύο τρίτα των περιστατικών. Ο συνηθέστερος τύπος παραβίασης συνέβη όταν κάποιος έστειλε δεδομένα σε λάθος άτομο.
Άλλες κοινές αιτίες της απώλειας δεδομένων είναι η διακοπή ρεύματος, οι φυσικές καταστροφές, οι βλάβες ή οι δυσλειτουργίες του εξοπλισμού. Επίσης η τυχαία διαγραφή δεδομένων, η ακατάλληλη μορφοποίηση ενός σκληρού δίσκου, οι κατεστραμμένες κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής σκληρών δίσκων, οι σφαλμάτων λογισμικού, τον υπολογιστή μετά από ενδείξεις αποτυχίας, τη φυσική βλάβη στους σκληρούς δίσκους, την κλοπή φορητού υπολογιστή και τη διάχυση καφέ ή νερού σε έναν υπολογιστή. Ακόμα και η σύγχρονης τεχνολογίας SSD Solid State Drive δίσκοι αργά ή γρήγορα βγάζουν προβλήματα.
Πώς λειτουργεί η επαναφορά δεδομένων
Η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων ποικίλει, ανάλογα με τις συνθήκες της απώλειας δεδομένων. Επίσης συμβάλλει το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των αντιγράφων ασφαλείας και των μέσων αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας. Για παράδειγμα, πολλές πλατφόρμες λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας desktop υπολογιστών και φορητών υπολογιστών επιτρέπουν στους χρήστες να επαναφέρουν τα ίδια τα χαμένα αρχεία. Η αποκατάσταση μιας αλλοιωμένης βάσης δεδομένων από μια εφεδρική ταινία είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία. Απαιτεί παρέμβαση στον τομέα της πληροφορικής. Οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση αρχείων που δεν έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας και έχουν διαγραφεί κατά λάθος από το σύστημα αρχείων ενός υπολογιστή, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στο σκληρό δίσκο σε θραύσματα.
Διαβάστε περισσότερα για την Επαναφορά αρχείων και πως λειτουργεί το Data Recovery
Η ανάκτηση δεδομένων από σκληρούς δίσκους είναι δυνατή επειδή ένα αρχείο και οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το αρχείο αποθηκεύονται σε διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα, το λειτουργικό σύστημα των Windows χρησιμοποιεί έναν πίνακα κατανομής αρχείων για να παρακολουθήσει ποια αρχεία βρίσκονται στη μονάδα σκληρού δίσκου και όπου αποθηκεύονται. Ο πίνακας κατανομής είναι σαν τον πίνακα περιεχομένων ενός βιβλίου, ενώ τα πραγματικά αρχεία στον σκληρό δίσκο μοιάζουν με τις σελίδες του βιβλίου.
Πως θα ανακτηθούν τα δεδομένα
Όταν τα δεδομένα πρέπει να ανακτηθούν, συνήθως είναι μόνο ο πίνακας κατανομής αρχείων που δεν λειτουργεί σωστά. Το πραγματικό αρχείο που πρόκειται να ανακτηθεί μπορεί να παραμένει στον σκληρό δίσκο σε άψογη κατάσταση. Αν το αρχείο εξακολουθεί να υπάρχει – και δεν είναι κατεστραμμένο ή κρυπτογραφημένο – μπορεί να ανακτηθεί. Αν το αρχείο είναι κατεστραμμένο, λείπει ή κρυπτογραφείται, υπάρχουν και άλλοι τρόποι ανάκτησης. Εάν ο φάκελος έχει υποστεί βλάβη, μπορεί ακόμα να ανακατασκευαστεί. Πολλές εφαρμογές, όπως το Microsoft Office, βάζουν ομοιόμορφες κεφαλίδες στην αρχή των αρχείων για να δηλώσουν ότι ανήκουν σε αυτή την εφαρμογή. Ορισμένα βοηθητικά προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή των κεφαλίδων αρχείων, έτσι ώστε τουλάχιστον ένα μέρος του αρχείου να μπορεί να ανακτηθεί.
Οι περισσότερες διαδικασίες ανάκτησης δεδομένων συνδυάζουν τεχνολογίες, οπότε οι οργανισμοί δεν ανακτούν μόνο δεδομένα με ταινία. Η ανάκτηση των βασικών εφαρμογών και των δεδομένων από την κασέτα απαιτεί χρόνο και μπορεί να χρειαστεί να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας αμέσως μετά από μια καταστροφή. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μεταφορά ταινιών.
Επιπλέον, μπορεί να μην απαιτούνται όλα τα δεδομένα παραγωγής σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία για να συνεχιστεί η λειτουργία. Επομένως, είναι συνετό να προσδιορίσουμε τι μπορεί να μείνει πίσω και ποια δεδομένα πρέπει να ανακτηθούν. Δώστε προσοχή και κατά την διάρκεια μιας μετακόμισης. Είτε αυτό αφορά μια ενοικίαση φορτηγού, είτε γίνει η μεταφορά από επαγγελματίες, μεγάλη προσοχή στα χτυπήματα.
Τεχνικές για επαναφορά δεδομένων
Η άμεση ανάκτηση, γνωστή και ως αποκατάσταση στη θέση, προσπαθεί να εξαλείψει το παράθυρο ανάκτησης. Μεταφέρει τα φόρτου εργασίας του χρήστη στον διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας. Δημιουργείται ένα στιγμιότυπο – snapshot ώστε το αντίγραφο ασφαλείας να παραμένει σε παρθένα κατάσταση και όλες οι λειτουργίες εγγραφής χρήστη να επαναπροσανατολίζονται σε αυτό το στιγμιότυπο. Oι χρήστες στη συνέχεια επεξεργάζονται την εικονική μηχανή αντιγράφων ασφαλείας (VM) και η διαδικασία ανάκτησης ξεκινά στο παρασκήνιο. Οι χρήστες δεν έχουν ιδέα ότι η ανάκτηση λαμβάνει χώρα και μόλις ολοκληρωθεί η ανάκτηση, το φόρτο εργασίας του χρήστη επαναπροσανατολίζεται στο αρχικό VM.
Ένας τρόπος για να αποφύγετε τη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία ανάκτησης δεδομένων είναι να αποτρέψετε την απώλεια δεδομένων. Τα προϊόντα πρόληψης απώλειας δεδομένων (DLP) βοηθούν τις εταιρείες να εντοπίζουν και να διακόπτουν διαρροές δεδομένων και να διατίθενται σε δύο εκδόσεις: αυτόνομη και ολοκληρωμένη.
Τα αυτόνομα προϊόντα DLP μπορούν να διαμένουν σε εξειδικευμένες συσκευές ή να πωλούνται ως λογισμικό.
Ενσωματωμένα προϊόντα DLP βρίσκονται συνήθως σε πύλες περιμετρικής ασφάλειας. Είναι χρήσιμα για την ανίχνευση ευαίσθητων δεδομένων.
Σε αντίθεση με τα προϊόντα αυτόνομης πρόληψης απώλειας δεδομένων, τα ενσωματωμένα προϊόντα DLP συνήθως δεν μοιράζονται τις ίδιες κονσόλες διαχείρισης, τους μηχανισμούς διαχείρισης πολιτικής και την αποθήκευση δεδομένων.
Ενσωμάτωση της επαναφοράς δεδομένων σε σχέδιο DR
Το σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών ενός οργανισμού πρέπει να προσδιορίζει τους ανθρώπους στον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την ανάκτηση δεδομένων. Να παρέχει μια στρατηγική για τον τρόπο ανάκτησης των δεδομένων και να τεκμηριώνει τους αποδεκτούς στόχους ανάκτησης και χρόνους αποκατάστασης. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τα βήματα για την ανάκτηση δεδομένων.
Για παράδειγμα, εάν ένα κτίριο δεν λειτουργεί, οι επηρεαζόμενες επιχειρηματικές μονάδες πρέπει να ενημερώνονται. Έτσι θα προετοιμαστούν για να μεταφερθούν σε μια εναλλακτική τοποθεσία. Εάν τα συστήματα υλικού έχουν καταστραφεί, οι διαδικασίες πρέπει να ενεργοποιηθούν για να ανακτήσουν το κατεστραμμένο υλικό. Οι διαδικασίες για την ανάκτηση λογισμικού που έχει υποστεί βλάβη πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος του σχεδίου DR.
Μια ανάλυση επιχειρησιακών επιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να κατανοήσει τις απαιτήσεις δεδομένων του. Επίσης θα προσδιορίσει τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την ανάκτηση δεδομένων στην προηγούμενη κατάστασή του. Μία πρόκληση για την απώλεια δεδομένων γίνεται να χειριστεί τα αδόμητα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε διάφορες συσκευές.
Υπάρχουν βήματα που μπορούν να μετριάσουν τη ζημιά. Ξεκινήστε ταξινομώντας τα δεδομένα βάσει της ευαισθησίας τους και προσδιορίσετε ποιες ταξινομήσεις πρέπει να εξασφαλιστούν. Στη συνέχεια, καθορίστε πόσα δεδομένα θα πρέπει να διακυβεύονται για να επηρεάσουν την οργάνωση. Εκτελέστε μια αξιολόγηση κινδύνου για να καθορίσετε ποιοι έλεγχοι απαιτούνται για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων. Τέλος, θέστε τα συστήματα σε λειτουργία για να αποθηκεύσετε και να προστατεύσετε αυτό το περιεχόμενο.
Η Datarecall International είναι δίπλα σας σε κάθε ζήτημα. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας βοηθήσει ενεργά στην ανάκτηση δεδομένων. Επικοινωνήστε μαζί μας : +30 210 60 16 930