Κυβερνοασφάλεια – Ο απόλυτος οδηγός
Καθώς οι επιθέσεις αυξάνουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, η ικανότητα αντιμετώπισης των πιο συνηθισμένων τύπων τρωτών σημείων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους των τύπους τρωτών σημείων στη κυβερνοασφάλεια και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτά. Καθώς οι πληροφορίες γίνονται το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει ένας οργανισμός, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία. Για να μπορέσετε να διεξαγάγετε την επιχείρησή σας με επιτυχία πρέπει να είστε προσεκτικοί. Για να διατηρήσετε τη κερδοφόρα φήμη του οργανισμού σας, πρέπει να είστε σε θέση να προστατεύσετε τα δεδομένα σας. Η προστασία περιλαμβάνει παραβιάσεις δεδομένων, κακόβουλες επιθέσεις, χάκερ και άλλα.
Ωστόσο, με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία και την αυξανόμενη τάση της εξ αποστάσεως εργασίας, οι οργανισμοί έχουν αυξημένο αριθμό τρωτών σημείων. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους πιο συνηθισμένους τύπους τρωτών σημείων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τι μπορείτε να κάνετε για να τα μετριάσετε.
Διαβάστε : Ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο δίσκο – Είναι εφικτό ;
Τι είναι η ευπάθεια στον κυβερνοχώρο;
Για να προσδιορίσουμε μια ευπάθεια ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, πρώτα πρέπει να ορίσουμε την ευπάθεια. Μια ευπάθεια είναι, σε γενικές γραμμές, είναι ένα αδύναμο σημείο στην άμυνα σας. Κάθε οργανισμός έχει πολλαπλά μέτρα ασφαλείας που διατηρούν τους εισβολείς και σημαντικά δεδομένα. Μπορούμε να σκεφτούμε τέτοια μέτρα ασφαλείας για να αυξηθεί η προστασία. Οι ευπάθειες είναι ρωγμές και ανοίγματα στις άμυνες σας. Μέσω των τρωτών σημείων ασφαλείας, ένας εισβολέας μπορεί να βρει το δρόμο του στα συστήματα και το δίκτυό σας ή να εξαγάγει ευαίσθητες πληροφορίες.
Έχοντας κατά νου ότι μια αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της, μπορούμε να πούμε ότι η στάση στη κυβερνοασφάλεια του οργανισμού σας είναι τόσο ισχυρή όσο τα ευάλωτα σημεία της. Τώρα που ορίσαμε μια ευπάθεια, μπορούμε να περιορίσουμε τον ορισμό, για να καλύψουμε τις ευπάθειες στη κυβερνοασφάλεια. Ο όρος ευπάθεια ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αναφέρεται σε κάθε είδους αδύνατο σημείο εκμετάλλευσης που απειλεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο του οργανισμού σας. Για παράδειγμα, εάν ο οργανισμός σας δεν έχει κλειδαριά στην μπροστινή του πόρτα, αυτό θέτει ένα θέμα ευπάθειας ασφαλείας, καθώς μπορεί εύκολα να έρθει και σας κλέψει ευαίσθητα δεδομένα. Ομοίως, εάν ο οργανισμός σας δεν διαθέτει κατάλληλα τείχη προστασίας, ένας εισβολέας μπορεί εύκολα να βρει το δρόμο του στα δίκτυά σας και να κλέψει σημαντικά δεδομένα. Δεδομένου ότι το περιουσιακό στοιχείο που απειλείται είναι ψηφιακό, το να μην έχεις κατάλληλα τείχη προστασίας δημιουργεί ευπάθεια στη Κυβερνοασφάλεια.
Τεχνικές άμυνας Κυβερνοασφάλειας
Οι αδύναμες άμυνες αναφέρονται σε μέτρα που δεν προστατεύουν τον οργανισμό σας από εισβολείς. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές άμυνας, όπως η εξουσιοδότηση, κρυπτογράφηση και έλεγχος ταυτότητας. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αυτές οι τεχνικές έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τον οργανισμό σας από πολλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αν η εφαρμογή τους είναι κακή, δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, ενώ εκθέτουν τον οργανισμό σας σε σοβαρές απειλές. Οι πρακτικές διαχείρισης περιλαμβάνουν τη μεταφορά, τη χρήση, τη δημιουργία και ακόμη και την καταστροφή των πόρων μέσα σε ένα σύστημα. Όταν η διαχείριση των πόρων είναι κακή ή επικίνδυνη, ο οργανισμός σας έχει την τάση να έχει τρωτά σημεία. Περιλαμβάνει χρήση δυνητικά επικίνδυνων λειτουργιών, υπερχείλιση buffer και πολλά άλλα. Όταν η αλληλεπίδραση μεταξύ των στοιχείων του συστήματός σας ή του δικτύου σας είναι ανασφαλής, ο οργανισμός σας εκτίθεται σε πολλές απειλές, όπως SQL injection, open redirect, cross-site scripting και πολλά άλλα. Είτε πρόκειται για συναινετικό διαζύγιο είτε με αντιδικία, τα αρχεία και δεδομένα είναι σημαντικά για όλους. Στη μετάβαση σε μια νέα ζωή φροντίστε να τα έχετε όλα αποθηκευμένα.
Για να βεβαιωθείτε ότι ο οργανισμός σας είναι απαλλαγμένος από τέτοιες ευπάθειες, πρέπει να δώσετε τη μέγιστη προσοχή στον τρόπο κυκλοφορίας των δεδομένων στα δίκτυα και τα συστήματά σας. Εάν μπορείτε να διασφαλίσετε την κυκλοφορία των δεδομένων, επιλύονται οι περισσότερες από τις ευπάθειες και τις απειλές που αναφέρονται παραπάνω. Ωστόσο, πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή σε μοναδικά τρωτά σημεία και να βρείτε κατάλληλες λύσεις για κάθε μία.
Οι πιο γνωστές ευπάθειες στη Κυβερνοασφάλεια
Υπάρχουν ορισμένες ευπάθειες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν συχνότερα οι εισβολείς. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τις κορυφαίες 5 ευπάθειες Κυβερνοασφάλειας στον κυβερνοχώρο που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ζημιά σε οργανισμούς αυτήν τη δεκαετία:
- Υποστηριζόμενη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση
- Αδύναμη διαχείριση ελέγχου ταυτότητας
- Κακή παρακολούθηση δικτύου
- Σφάλματα ή / και καταχρήσεις τελικού χρήστη
- Ανεπαρκής ασφάλεια τελικού σημείου
Λίστα ελέγχου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας διαθέτει πολιτικές ασφάλειας. Οι πολιτικές αυτές πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ευαίσθητων περιοχών. Αυτό περιλαμβάνει ασφάλεια πληροφοριών, ασφάλεια δικτύου, ασφάλεια επικοινωνίας, BYOD, απομακρυσμένη πρόσβαση, απόρρητο και αποδεκτή χρήση. Μόλις ορίσετε κατάλληλες πολιτικές για τέτοιες περιοχές, πρέπει να ελέγξετε την ικανότητα αυτών των πολιτικών. Οι πολιτικές σας εφαρμόζονται σωστά; Είναι ενημερωμένες; Επιπλέον, πρέπει να ορίσετε αυστηρά τις ευθύνες των ατόμων στην ομάδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Πρέπει να υπάρχει επικεφαλής της ασφάλειας πληροφοριών. Επιπλέον, η ομάδα για την κυβερνοασφάλεια πρέπει να έχει μια αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ τους. Έτσι θα γνωρίζει τι συμβαίνει και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους. Μετά από κάθε περιστατικό ασφαλείας, όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να ενημερώνονται για το συμβάν: τι ήταν, πώς επιλύθηκε και πώς θα αποφευχθεί η επανάληψη.
Εκτός από τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, πρέπει να διασφαλίσετε τη φυσική ασφάλεια του οργανισμού σας. Πού είναι οι διακομιστές; Προστατεύονται σωστά; Μπορεί κάποιος να μπει στο δωμάτιο διακομιστή; Ποιος έχει πρόσβαση στο δωμάτιο διακομιστή; Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ασχολείται τόσο με την πρόληψη συμβάντων ασφαλείας όσο και με την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο οργανισμός σας διαθέτει ένα πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας.
Όλα τα μέλη της ομάδας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πρέπει να γνωρίζουν τις ευθύνες τους σε αυτό το πρωτόκολλο και άλλοι υπάλληλοι πρέπει να εκπαιδεύονται για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια ή / και μετά από ένα συμβάν ασφαλείας. Επίσης, πρέπει να ελέγχετε και να ενημερώνετε τακτικά αυτά τα πρωτόκολλα. Μετά την ενημέρωση ενός πρωτοκόλλου, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ενημερώνονται για τις αλλαγές που έγιναν στο πρωτόκολλο.