Ανασυγκρότηση SSD Δίσκου – Χρειάζεται να κάνεις Defrag;
Ίσως έχετε μάθει ότι η ανασυγκρότηση SSD δίσκου ή σκληρού δίσκου βοηθά στη διατήρηση της καλύτερης λειτουργίας του. Λειτουργεί όμως αυτή η διαδικασία σε SDD; Πρέπει να κάνετε defrag έναν SSD; Ακούγεται λογικό, σωστά; Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα μια κακή ιδέα και ιδού γιατί. Σε γενικές γραμμές, η ανασυγκρότηση δίσκου είναι κατάλληλη μόνο για σκληρούς δίσκους. Όπως πολλοί από εμάς γνωρίζουμε, μετά τη χρήση του σκληρού δίσκου για κάποιο χρονικό διάστημα, τα ανασυγκροτήματα αρχείων διασκορπίζονται στις ασυνεχείς φυσικές θέσεις ολόκληρου του δίσκου λόγω της επανειλημμένης εγγραφής και διαγραφής αρχείων, έτσι ώστε τα αρχεία να μην μπορούν να υπάρχουν σε διαδοχικούς τομείς.
Αυτοί οι διάσπαρτοι τομείς ονομάζονται θραύσματα. Οι σκληροί δίσκοι λειτουργούν χρησιμοποιώντας μια φυσική περιστρεφόμενη πιατέλα. Όταν τα HHD διαβάζουν ή γράφουν δεδομένα, οι “κεφαλές” της μονάδας δίσκου πρέπει να τοποθετούνται σε σωστές θέσεις. Ωστόσο, πάρα πολλά θραύσματα θα κάνουν τις κεφαλές της μονάδας δίσκου να κοιτάζουν μπρος -πίσω κατά την ανάγνωση του αρχείου, προκαλώντας υποβάθμιση της απόδοσης του συστήματος και συντομεύοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής των HHD.
Γιατί δεν πρέπει να κάνετε ανασυγκρότηση SSD δίσκου;
Η σύντομη απάντηση σε αυτό είναι ότι δεν έχει υπάρχει καν’ενα όφελος. Σε έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο ή σκληρό δίσκο ανάλογα με τις προτιμήσεις ορολογίας, τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μια περιστρεφόμενη πιατέλα, η οποία στη συνέχεια διαβάζεται από ένα κομμάτι κεφαλής μέσα στη μονάδα δίσκου. Η ανασυγκρότηση μετακινεί αυτά τα αρχεία μαζί για να διευκολύνει την εύρεση όλων, τα κάνει συνεχή, με άλλα λόγια. Είναι λίγο σαν κάποιος που διαβάζει ένα βιβλίο ή βρίσκει μια σειρά σε μια βιβλιοθήκη.
Είναι πολύ πιο εύκολο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον σκληρό δίσκο εάν όλες οι σελίδες ή όλα τα βιβλία της σειράς είναι στη σωστή σειρά. Οι SSD δίσκοι από την άλλη πλευρά είναι κυριολεκτικά διαφορετικοί. Ένας SSD δίσκος ή μια συσκευή/δίσκος στερεάς κατάστασης δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη θέση των τεμαχίων αρχείων σε αυτό. Δεν θα κάνει καμία σημαντική διαφορά απόδοσης στο SSD. Αν τα αρχεία είναι συνεχή ή διασκορπισμένα στις λιγότερο βέλτιστες θέσεις που μπορείτε να φανταστείτε, απλώς και μόνο λόγω του τρόπου λειτουργίας τους.
Δώστε προσοχή σε κάθε σας βήμα
Εάν προσπαθήσετε να ανασυγκροτήσετε τον SSD σας, δεν θα έχετε πραγματικά τα οφέλη που έχετε αν κάνετε ανασυγκρότηση ενός σκληρού δίσκου, αλλά γνωρίζατε επίσης ότι είναι κακό για τον SSD; Τι είναι ακριβώς το defrag; Μάλλον πρέπει να το εξηγήσουμε για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι. Η ανασυγκρότηση, είναι μια διαδικασία του υπολογιστή που βασικά αναδιοργανώνει τη σειρά δεδομένων στη συσκευή αποθήκευσης για να διευκολύνει την ανάγνωση για το PC. Αυτό καθιστά τα δεδομένα σας προσβάσιμα με ταχύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα να έχετε έναν υπολογιστή που λειτουργεί καλύτερα.
Η ανασυγκρότηση SSD δεν είναι κατάλληλη επειδή ο τρόπος ανάγνωσης και γραφής των SSD είναι διαφορετικός από αυτόν των HHD. Ο ελεγκτής SSD γράφει δεδομένα με τρόπο διάσπαρτο σε πολλά τσιπ και τοποθεσίες NAND. Χρησιμοποιεί αλγόριθμους που μόνο ο ελεγκτής καταλαβαίνει. Παρόλο που τα δεδομένα διαχέονται σε ολόκληρη τη μονάδα δίσκου από τον ελεγκτή, οι SSD μπορούν ακόμα να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα, επειδή οι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη και δεν χρειάζονται χρόνο αναζήτησης ή καθυστέρηση περιστροφής. Επιπλέον, οι δίσκοι NAND SSD έχουν περιορισμούς στους κύκλους εγγραφής, οπότε η ανασυγκρότηση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του SSD επειδή η διαδικασία ανασυγκρότησης θα παράγει περιττές εγγραφές για SSD. Ούτως ή άλλως οι διαφορές SSD με HDD δίσκο είναι πολλές.
Γιατί η ανασυγκρότηση είναι γενικά κακή για έναν SSD δίσκο
Αυτό είναι ένα αρκετά απλό κομμάτι που εξηγείται σε σύγκριση. Εν ολίγοις, οι SSD μπορούν να γράψουν μόνο σε ένα συγκεκριμένο μπλοκ μνήμης πολλές φορές πριν αυτό το μπλοκ αποτύχει. Το σύστημα εσωτερικού ελεγκτή θα καταφέρει να εξισορροπήσει τη χρήση σας σε όλα τα μπλοκ για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός SSD όσο το δυνατόν περισσότερο παρά αυτό το πρόβλημα. Όταν όμως προσπαθείτε να κάνετε ανασυγκρότηση του SSD, το κάνετε για να μεταφέρει δεδομένα γράφοντας το, στη συνέχεια χωρίς όφελος.
Ουσιαστικά, ο SSD συντομεύει τη διάρκεια ζωής του για πολύ λίγο αν υπάρχει πραγματικό όφελος όταν το κάνετε να εκτελέσει μια λειτουργία ανασυγκρότησης. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρετε; Όχι, αυτό είναι λίγο πολύ. Εκτός αν θέλετε να μπείτε σε πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες που απλά δεν χρειάζονται για τους περισσότερους χρήστες. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι δεν πρέπει να κάνετε ανασυγκρότηση του SSD σας. Μόνο αν γνωρίζετε ακριβώς τι κάνετε και είστε απολύτως σίγουροι ότι πρέπει να το κάνετε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία δεν χρειάζεται οι χρήστες να κάνουν ανασυγκρότηση SSDs. Εάν δεν είστε σίγουροι τι κάνετε, μην το κάνετε.